Recepten

De geur en smaak van verse groenten is zo lekker! Je proeft het verschil tussen de groenten uit de supermarkt en onze tuin. Doordat de bodem zo rijk is aan leven, hebben de groenten een veel vollere smaak.

We laten je zien wat voor heerlijke gerechten je kunt maken met de seizoensgroenten uit de tuin. Per week voegen we een recept toe waar je inspiratie kunt uithalen voor het koken van de groenten uit je groentepakket.

Kun je het recept niet vinden? Klik dan links bovenin je scherm op het vergrootglas en type je groente in.

Wil jij jouw inspiratie met ons delen? Dan zien we graag een bericht van je tegemoet via het kopje 'Contact'. Wie weet staat jouw gerecht hier snel tussen. Veel plezier met koken!

april & mei

Lente

Rabarber Crumble

Simpel en heerlijk lentetoetje.

Aantal personen: toetje voor 6 personen
Tijd: duurt hooguit 20 min. bereiden + 20 min. oventijd

Benodigdheden:

  • Ovenschaal
  • Kom
  • Handen om te kneden
  • Oven
  • Heel veel zin in een toetje

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarber
  • 125 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram (vegan) boter + beetje voor het invetten van de ovenschaal
  • 150 gram (volkoren/spelt) meel of bloem
  • Snufje kaneel

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  3. Snijd de rabarber in stukjes van 5 centimeter en mozaïek ze in de ovenschaal. 
  4. Voeg de meel/bloem, suiker, vanillesuiker, boter (in stukjes) en kaneel in de kom en kneed alles tot kruimels. 
  5. Strooi de kruimels over de rabarber in de ovenschaal, zodat je geen rabarber meer ziet. 
  6. Bak de rabarber ongeveer 20 minuten in de oven.

Tip: Heel erg lekker met een beetje ijs of yoghurt! Je kunt ook variëren met bijvoorbeeld pistache. 

Rabarbernieuws

Rabarber oogst je van april tot aan 21 juni, de langste dag van het jaar. Daarna wordt de rabarber erg zuur. Oogst de plant niet helemaal leeg, zodat de plant nog genoeg kracht kan opdoen voor de volgende oogst. Als je de rabarber oogst, dan pak je een lekkere dikke steel en draai je deze een kwartslag waarmee je de steel lostrekt. Het blad van de rabarber heeft een hoog gehalte oxaalzuur en is giftig. Niet eten dus! Je kunt er wel een leuk bloemetje in verpakken. In de winter sterft de hele plant af en zie je enkel nog wat zwarte dunne draden. In februari/maart zie je ineens weer wat scheuten opkomen waarna de plant in een maand of twee enorm in omvang toeneemt!

Asperges met gepocheerd eitje

Steel de show met verse asperges en een perfect gepocheerd eitje.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Wok- of koekenpan
  • (Steel)pannetje
  • Dunschiller
  • Je mooiste borden

Ingrediënten:

  • 12 asperges (wit/groen/combi, maakt niet uit)
  • 4 preien
  • 4 eitjes (liefst van de boer!)
  • Olijfolie
  • Balsamicoazijn
  • Rode/wittewijnazijn 
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Snijd het kontje van de asperges af (1 centimeter) en schil de asperges van onder de kop tot onder met de dunschiller. Snijd de asperges in de lengte door midden.
  2. Zet de pan op hoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Nooit gering met olijfolie zijn. 
  3. Zet ondertussen alvast een (steel)pan met water op het vuur voor de eitjes. Deksel erop.
  4. Doe de asperges in de pan en strooi er peper en zout op.
  5. Bak de asperges tot je in de onderkant van de asperges met het puntje van je mes als boter erin glijd. 
  6. Doe er vervolgens een scheut balsamicoazijn in en voeg de preien toe en bak deze nog even mee totdat de preien wat zachter worden. 
  7. Zet het vuur laag.
  8. Als het water van de eitjes kookt zet je het vuur zachter, zodat het water net onder het kookpunt komt. Je hoeft geen bubbels meer zien. 
  9. Schenk er een scheut rode/wittewijnazijn in en roer met een lepel een kolkje in het water. 
  10. Tik het ei op de rand van de pan open en doe voorzichtig het ei in de pan, in het kolkje. Roer nog een beetje met je lepel in het kolkje.
  11. Zet je timer op 3 of 4 minuten. Mijn ideale tijd is 3,5 minuut. 
  12. Je zult zien dat het eiwit stolt in het water. 
  13. Pak je mooiste borden uit de kast en leg fotogeniek de asperges en de prei op de borden. 
  14. Zodra de timer is gegaan pak je voorzichtig met een lepel het eitje uit de pan en leg je deze op je asperges en prei. Je kunt ook twee eitjes tegelijk in de pan doen. Meer dan twee heb ik niet geprobeerd, maar drie schijnt te kunnen. Vier is voor de rebellen onder ons. 
  15. Strooi nog een beetje peper en zout op je gerecht en eventueel nog een besprenkeling van hele lekkere olijfolie die je ooit een keer uit Italië hebt meegenomen of bij Fabio hebt gekocht. 
  16. Maak een foto en stuur deze naar je buurvrouw en naar ons!

Aspergenieuws

Asperges kun je oogsten van half april tot eind juni. Witte asperges worden in Nederland veel geteeld en zijn wit omdat ze onder de grond groeien. Zodra ze zonlicht krijgen worden ze groen. Witte asperges worden 'gestoken' met de hand. en worden ook wel het 'witte goud' genoemd. Mijn voorkeur gaat uit naar groene asperges. Niet alleen qua smaak, maar ook qua teelt (makkelijker). Witte asperges schil je en groene hoef je niet per se te schillen. Je kunt asperges goed bewaren in een natte theedoek in de koelkast. 

Linzen met spinazie, peterselie, munt, dille en yoghurt

Proef de verse kruiden in een eiwitrijk recept.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Kookpan 
  • Wokpan

Ingrediënten:

  • 280 gram groene linzen
  • Flinke bos peterselie
  • Flinke bos munt
  • Flinke bos dille
  • 4 handen spinazie (of een andere bladgroente)
  • Yoghurt (liefst van de boer!)
  • Vers gebakken brood
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Breng water met zout aan de kook in de kookpan.
  2. Doe de linzen in het water en laat het ongeveer 30 minuten koken. Proef de linzen - ze zijn klaar als zacht zijn maar nog wel een bite hebben (al dente). 
  3. Snij ondertussen de peterselie, munt en dille fijn en snij de spinazie grof. 
  4. Als de linzen klaar zijn, giet je de linzen af.
  5. Doe een flinke scheut olijfolie in de wokpan en voeg de linzen toe met wat peper en eventueel extra zout.
  6. Voeg na een paar minuten de kruiden en de spinazie toe en meng dit met de linzen.
  7. Bak alles in z'n geheel een paar minuten. Let op: bak nog slechts enkele minuten. Bak niet te lang, want je wil dat de spinazie nog enigszins knapperig blijft! 
  8. Serveer het gerecht op mooie borden met een beetje yoghurt en een snee van je vers gebakken brood. Geniet ervan!

Lavasolie

Makkelijke en verrassende dressing.

Tijd: 15 minuten

Benodigdheden:

  • Blender of staafmixer
  • Kaasdoek of keukenpapier
  • Kom
  • Maatbeker
  • Beugelflesje

Ingrediënten:

  • 300 gram olijfolie
  • 150 gram lavasblaadjes

Hoe maak je dit:

  1. Was de lavas en pluk de blaadjes
  2. Mix de olijfolie met de blaadjes tot een geheel
  3. Zeef de olie door een kaasdoek of keukenpapier in een maatbeker
  4. Schenk de lavasolie in een beugelflesje. Tadaaa!

Lavasnieuws

Lavas is ook wel bekend als maggieplant, omdat de smaak doet denken aan maggi. Lavas wordt daarom vaak in bouillon gebruikt. Nou vond ik dat saai en wilde ik iets anders met die prachtige lavasplanten in de tuin. Bij restaurant Alex+Pinard in Amsterdam (dikke aanrader!) ben ik geïnspireerd geraakt door olie van lavas te maken. En dat kan natuurlijk met veel meer kruiden! De olie kun je draperen over salades, maar bijvoorbeeld ook over radijsjes uit de oven (die worden lekker zoet).

Gebakken radijsjes met bieslookvinaigrette

Kleurrijk bijgerecht.

Aantal personen: 2 personen
Tijd:
40 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Bakje of maatbeker

Ingrediënten:

  • Bosje radijsjes
  • Handje bieslook
  • Olijfolie
  • Witte wijnazijn
  • Gemalen mosterd
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snij het loof van de radijsjes en was ze schoon. 
  3. Snij de radijsjes door midden.
  4. Leg de radijsjes in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Zorg ervoor dat ze allemaal gehusseld in olijfolie zijn. 
  5. Bak de radijsjes voor 30 minuten in de oven.
  6. Maak ondertussen de vinaigrette.
  7. Snij de bieslook fijn.
  8. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel witte wijnazijn en fijngesneden bieslook en voeg wat peper, zout en 1/2 eetlepel gemalen mosterd en roer dit goed door elkaar met een lepel. 
  9. Als de radijsjes klaar zijn serveer je ze als bijgerecht met de vinaigrette. Geniet ervan!

 

Flammkuchen met lentetoppings

Lente all over met deze borrelhap!

Aantal personen: afhankelijk van je borreltrek
Tijd: 2 uur (koop bij tijdnood een kant-en-klaar flammkuchendeeg bij de supermarkt, zodat je binnen 35 minuten deze borrelhap op tafel hebt staan)

Benodigdheden:

  • Kom
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Oven
  • Eventueel: mixer (ik doe zelf alles met de hand)

Ingrediënten:

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 4 gram gist (half zakje ongeveer)
  • Beetje zout
  • 180 ml lauw water
  • Olijfolie

Toppings

  • 200 gram (vegan) crème fraîche

Suggesties voor groenten

  • Prei
  • Radijs
  • Asperges
  • Lente ui
  • Bieslook
  • Doperwt
  • Rucola
  • Basilicum
  • Courgettebloem
  • Goudsbloem
  • Viooltjes
  • Oost-Indische kers
  • Korenbloem

Hoe maak je dit:

  1. Mix de bloem, gist en zout in een kom.
  2. Voeg water en 2 eetlepels olijfolie toe.
  3. Kneed alles tot een soepel deeg, totdat je het kunt uittrekken als kauwgom. 
  4. Leg een schone theedoek over de kom en zet het deeg aan de kant op een lekker warme plek (niet te heet om uitdrogen te voorkomen).
  5. Na een uur of als het in grootte verdubbeld is ben je klaar voor de volgende stap.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  7. Leg het bakpapier op het aanrecht en plaats het deeg op het bakpapier.
  8. Rol het deeg zo dun mogelijk uit.
  9. Bestrijk het uitgerolde deeg met de crème fraîche.
  10. Creëer je eigen kunstwerk aan lentegroenten en kruiden (nog niet de rucola/basilicum/bloemen!). 
  11. Bak de flammkuchen voor 15-20 minuten in de oven.
  12. Voor de finishing touch leg je wat rucola, basilicum of bloemen op de flammkuchen en tadaaa, je lente borrelhap is klaar!  

Wok met paksoi en gember

Perfect na een lange dag werken: makkelijk, gezond en heerlijk!

Aantal personen: 4 personen
Duur: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Wokpan
  • Kookpan

Ingrediënten:

  • 2 kolen paksoi
  • Zonnebloemolie
  • Een dikke duim gember
  • 4 tenen knoflook
  • Vissaus
  • Oystersaus
  • Peper
  • 300 gram (zilvervlies)rijst

Hoe maak je dit:

  1. Zet de rijst op met 2 delen rijst en 3 delen water. Voeg wat zout toe aan het water. Zodra er putjes in de rijst verschijnen schep je de rijst om, zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je de deksel op de pan.
  2. Was en snij de paksoi in grove stukken.
  3. Snij de gember in hele kleine stukjes. Als je de gember uit de vriezer haalt kun je de gember raspen (tip!).
  4. Snij de knoflook in hele kleine stukjes. 
  5. Zet de wokpan op het vuur met wat zonnebloemolie en laat de pan met olie heet worden.
  6. Doe de knoflook en gember in de olie en blijf 1 minuut doorroeren, zodat het niet aanbrandt. 
  7. Voeg daarna de paksoi toe en wok ongeveer 2 minuten totdat het blad een beetje zacht wordt, maar de stengel nog lekker knapperig.
  8. Voeg dan een kleine scheut vissaus toe met peper. 
  9. Doe het vuur uit en voeg een scheut oystersaus toe en mix het geheel.
  10. Serveer met rijst en buon appetito! 

Koolrabisalade met citroen en munt

Frisse lentesalade!

Aantal personen: 2 personen
Tijd: hooguit 20 minuten

Benodigdheden:

  • Kom

Ingrediënten:

  • 1 koolrabi
  • 30 gram Griekse yoghurt (of plantaardige variant)
  • 25 gram zure room (of plantaardige variant)
  • 15 gram slagroom (of plantaardige variant)
  • 1 teentje knoflook
  • Halve theelepel citroensap
  • Halve eetlepel olijfolie
  • Handje fijngehakte munt
  • Handje fijngehakte peterselie
  • klein beetje sumak voor garnering
  • Zout en peper

Hoe maak je dit:

  1. Schil de koolrabi, hak in mooie blokjes en gooi ze in de kom.
  2. Mix de yoghurt, zure room, slagroom, knoflook, citroensap en olijfolie. 
  3. Mix de dressing met de koolrabi en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  4. Voeg de helft van de peterselie en alle munt toe en meng alles nog een keer. 
  5. Garneer met de andere helft peterselie en de sumak. Eetsmakelijk!

Koolrabinieuws

Koolrabi is voor de meeste mensen een onbekende groente. Koolrabi is in paars en wit/groen te verkrijgen en is rauw heerlijk. Je kunt het ook raspen door een salade voor een appelachtig effect. Het zit bomvol met vitamine C, dus supergezond! 

Bietensalade met parelcouscous, feta en munt

Diversiteit alom in deze lentesalade!

Aantal personen: 2 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Kookpan
  • Saladeschaal

Ingrediënten:

  • Handje bieten
  • Jong bietenloof (niet die bladeren weggooien dus!)
  • Handje mizuna
  • Teentje knoflook
  • Sla
  • Bosje munt
  • Bosje peterselie
  • 120 gram parelcouscous
  • Handje feta (gekruimeld)
  • Handje noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen, of waar je maar zin in hebt/in huis hebt)
  • Olijfolie
  • Balsamico azijn 
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Was de bieten en snij ze in partjes.
  3. Hak of pers de knoflook fijn.
  4. Leg de bietenpartjes in een ovenschaal. Hak of pers de knoflook fijn en roer er doorheen. Besprenkel met olijfolie en voeg een snuf (zee)zout toe.
  5. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 30 minuten. 
  6. Zet alvast water op voor de parelcouscous.
  7. Was de sla en snij in grove stukken.
  8. Pik het jonge bladloof van de bietjes er tussenuit, was het en snij net als de sla in grove stukken.
  9. Was de mizuna en snij in grove stukken.
  10. Snij de munt en peterselie in fijne stukjes.
  11. Hak de noten in stukjes.
  12. Kook de parelcouscous voor ongeveer 10 minuten (staat op de verpakking).
  13. Doe de sla in een kom, voeg de parelcouscous toe, voeg de gebakken bietjes met knoflook toe, voeg de munt en peterselie toe, kruimel de feta over het geheel heen, voeg de gehakte noten toe, en maak de salade aan met olijfolie (die ene lekkere uit Italië of die je bij Fabio hebt gekocht), balsamico azijn, peper en zout. Tadaaaa!

Bietennieuws

Bietjes zijn in grote variant in de winter te verkrijgen en in kleinere vorm in de lente en zomer. Bieten zijn zoet en worden van oudsher gekookt. Omdat ik niet van het koken van groenten hou, bak ik ALLES. Een goede ovenschaal is key in de keuken en o zo makkelijk. Je snijdt ze in partjes en gooit ze in de oven met altijd wat olijfolie en zout. Ze zijn ook supergezond! Ze bevatten enorm veel voedingsstoffen, verbetert de spijsvertering, helpt de bloeddruk te verlagen, verbetert de doorbloeding en werkt ontstekingsremmend. 

Je kunt naast de biet zelf ook het loof eten. Het jonge loof is zoals boven genoemd lekker in salades, omdat het nog zacht van structuur is. Ouder loof kun je goed gebruiken om te wokken bijvoorbeeld. 

Pesto van raapstelen

Met een goeie pesto in de koelkast maak je alles tot een smaakwalhalla.

Tijd: 20 minuten

Benodigdheden:

  • Staafmixer

Ingrediënten:

  • Een flinke hand raapstelen
  • Half bosje knoflookbieslook
  • Een handje pijnboompitten, walnoten, amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten of welke noten en/of pitten je maar lekker vindt (of een combinatie)
  • Handje geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie (die ene lekkere uit Italië)

Hoe maak je dit:

  1. Was de raapstelen en hak ze in grove stukken (ook de steeltjes!).
  2. Was de knoflookbieslook en hak ze in grove stukken.
  3. Plet de knoflook met je snijmes, haal het velletje eraf en hak in kleine stukjes (of pers in de knoflookpers).
  4. Doe de raapstelen en knoflookbieslook in een maatbeker, en voeg daaraan toe de noten/pitten, de geraspte Parmezaanse kaas, de knoflook en een flinke scheut olijfolie (nooit te schaars met olijfolie zijn).
  5. Mix alles tot een smeuïge pesto. Je kunt er nog extra zout aan toevoegen, maar de Parmezaanse kaas is al zout van smaak. 

Tip: lekker als borrelhap op crostini, door je pasta of onder je boterham met kaas.

Focaccia met gebakken ui in balsamicoazijn en zongedroogde tomaten

Easy en een echte borreltopper!

Aantal personen: 10 personen
Tijd: 1 uur en 45 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Maatbeker
  • Koekenpan

Ingrediënten:

  • 500 gram 0.0 bloem (of gewone bloem)
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • Halve eetlepel zeezout
  • Halve eetlepel suiker
  • 300 ml lauwwarm water
  • Olijfolie
  • 2 uien
  • Balsamicoazijn
  • Verse of gedroogde oregano
  • Zongedroogde tomaten

Hoe maak je dit:

  1. Doe de bloem in een kom en roer het zout met een lepel door de bloem. Maak daarna een kuiltje in de bloem.
  2. Meet 300 ml lauwwarm water af en voeg het gist en de suiker erbij. Roer totdat alle klontjes zijn opgelost en het gistwater een beetje schuimt. 
  3. Giet het gistwater in het kuiltje van de bloem. Als de gist met het bloem mengt kun je gaan kneden.
  4. Kneed het deeg tot een soepel en glad deeg. 
  5. Vet een kom in met olijfolie en plaats de deegbol in de kom. Dek het af met een schone theedoek. Laat het deeg 30 minuten rusten op een warm plekje. 
  6. Ondertussen snij je de ui in ringen en bak je deze in een pan. Voeg een flinke scheut (of twee) balsamicoazijn toe. Pluk daarna de verse oreganoblaadjes en voeg ook toe aan de ui in de pan. Als de ui zacht en zoet is, laat je deze afkoelen. 
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  8. Als het deeg is gerezen leg je het deeg in de ovenschaal en spreid je het uit tot in de hoekjes. Druk het deeg overal in met de toppen van je vingers zodat het deeg veel kuiltjes heeft. 
  9. Leg de zongedroogde tomaten op het deeg en verdeel daarna de ui over het deeg. Besprenkel het geheel met olijfolie en zeezout.
  10. Plaats de focaccia in de oven voor 20 minuten, totdat de focaccia er goudbruin uitziet. 
  11. Stuur ons een foto van deze geweldig lekkere focaccia op je borrelplank of als bijgerecht! 

Uiennieuws
Ui is een van de meestgebruikte ingrediënten in de keuken en komt bijna in elke culturele keuken voor. Wist je dat Nederland de grootste exporteur ter wereld is van uien naar het buitenland? Fijn dat jij lokaal bij Onze Groenteboer je uien scoort ;) Uien zijn er in alle soorten en maten en doen het altijd goed in een wokgerecht, door de salade of in de pastasaus. Het fijne van uit is dat het zoet wordt als je het bakt of zelfs karameliseerd. Als topping op een borrelhap doet ui het dus uitstekend. 

Geïnspireerd door Jamie Oliver (succes gegarandeerd!)

juni

Vroege zomer

Marokkaanse peulensalade met yoghurt

Voorgerecht, bijgerecht of lunch. Deze salade is hemels!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Kom

Ingrediënten:

  • 4 handen vol peultjes
  • 2 citroenen
  • Die ene lekkere extra vierge olijfolie uit Italië
  • Zeezout
  • Peper
  • Handvol verse munt (fijngehakte blaadjes)
  • Olijfolie om mee te bakken
  • 1 kleine rode ui
  • 1 theelepel komijnzaad (fijngestampt of -poeder)
  • Beetje gedroogde chilipeper
  • Broodkruimels
  • 6 eetlepels (vegan) yoghurt (liefst van de boer!)

Hoe maak je dit:

  1. Snijd de bovenste puntjes van de peulen eraf, inclusief het draadje.
  2. Zet een pan met water op hoog vuur en laat het koken.
  3. Doe de peulen een paar minuten in het kokende water, totdat ze zacht zijn geworden. Dit heet blancheren.
  4. Giet ze af en doe ze in een kom. 
  5. Voeg 1/4e citroen en 3/4e extra vierge olijfolie toe aan de peulen in de kom, en breng op smaak met peper en zout. Doe daarna de munt erbij. 
  6. Vervolgens bak je de fijngesneden ui in een koekenpan met olijfolie, komijn, chilipeper. Als de ui goud begint te kleuren voeg je de broodkruimels toe en bak je deze mee totdat ook deze bruin beginnen te kleuren. Breng op smaak met peper en zout. 
  7. Voeg de ui met broodkruimels over de peultjes en serveer met 2 eetlepels yoghurt en geraspte citroenschil. 

Geniet ervan!

Tagliatelle met tuinbonen, salie en Parmezaanse kaas

Simpel en snelle pasta waar je je vingers bij aflikt!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Wokpan

Ingrediënten:

  • 300 gram tuinbonen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Scheut witte wijn
  • Handje salie
  • Parmezaanse kaas (grof geraspt)
  • 400 gram tagliatelle
  • Peper en zout

Hoe maak je dit:

  1. Dop de tuinbonen en blancheer in kokend water zonder zout. 
  2. Kook ondertussen de tagliatelle al dente. 
  3. Fruit de knoflook in olijfolie in de wokpan, maar pas op dat de knoflook niet bruin wordt. Voeg daarna de geblancheerde tuinbonen en de salie erbij en laat het 1 minuut bakken.
  4. Doe er daarna een scheut wijn bij en laat weer even bakken.
  5. Doe daarna wat Parmezaanse kaas erbij en breng op smaak met peper en zout. 
  6. Hussel de gekookte tagliatelle door de tuinbonen heen in de pan.
  7. Serveer met nog meer Parmezaanse kaas en eventueel wat peper en zout. 

Geniet!

Kleurrijke salade van chioggiabiet en geitenkaas a la Nico

Dikke tip als koolhydraatarm gerecht, als voorgerecht, bijgerecht of lunch!

Aantal personen: 2 personen
Tijd: 20 minuten

Benodigdheden:

  • Koekenpan
  • Dunschiller
  • Zomerse borden

Ingrediënten:

  • 1 stronk witlof
  • 2 chioggiebieten
  • 150 gram geitenkaas
  • Handje walnoten (of andere noten zoals pistache, pecan of amandel)
  • Je lekkerste balsamicoazijn
  • Die ene lekkere olijfolie uit Italië of die van Fabio
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Bak in de koekenpan de noten eventjes op hoog vuur. Hou de pan in de gaten! De noten verbanden snel. Laat ze daarna afkoelen.
  2. Snij de onderkant van de witlof af en snij de witlof in de lengte, in dunne, lange reepjes.
  3. Halveer de chioggiabieten en snij met een dunschiller dunne reepjes. 
  4. Hak de afgekoelde noten in kleine stukjes.
  5. Nu gaan we dresseren! Pak je mooiste, zomerste borden uit de kast en leg de witlof in een vorm naar keuze op de borden. Leg daarna de dunne plakjes chioggiabiet op de witlof. Kruimel de geitenkaas over het geheel. Strooi de noten over de kaas en besprenkel de salade met olijfolie en balsamico. Je kunt daarna de salade op smaak brengen met peper en zout. Dan kunnen de gasten ook zelf toevoegen voordat ze gaan eten. 
  6. Buon apetito! 

Dit gerecht is fantastisch gemaakt en doorgestuurd naar ons door Nico, één van onze abonnees die creatief met zijn groenten uit het pakket aan de gang is gegaan!

Bietenspread met munt en komijn a la Lotte

Supersimpel en veelzijdig.

Aantal personen: 4 personen (die een boterham met bietenspread willen of 2 keer door je pasta heen)
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Keukenmixer (of staafmixer)
  • Kom
  • Jampotje
  • Keukenschort

Ingrediënten:

  • 250 gram bieten
  • Halve theelepel komijnpoeder
  • Handje munt
  • Citroensap van 1 citroen
  • 3 eetlepels (vegan) crème fraîche 
  • Zonnebloempitten

Hoe maak je dit:

  1. Kook de bieten in ongeveer 30 minuten gaar. Grote bieten hebben langer nodig dan kleine bieten. Ze zijn gaar als je er met een vork in kunt prikken.
  2. Doe een keukenschort om zodat je geen rode vlekken in je kleding krijgt.
  3. Snij de bieten in stukken en doe ze in een de keukenmixer (of in een maatbeker om met de staafmixer te mixen).
  4. Mix de bieten tot ze een smeuïge substantie hebben. Breng op smaak met peper en zout, mix weer en doe het geheel in een kom.
  5. Voeg de munt, komijn, citroensap en crème fraîche toe en roer alles goed door elkaar. 
  6. Doe de bietenspread in een leuk jampotje en maak af met een blaadje munt en wat zonnebloempitjes. 
  7. Je kunt de spread op een lekkere boterham smeren, maar ook door je pasta roeren, op een toastje leggen voor bij de borrel of je snackgroenten erin dippen. 

Deze spread is heerlijk bereid door Lotte! Wil je meer van Lotte haar creaties zien? Volg haar dan op Instagram: @gebak.en.peren ;) 

Knoflookboter

Neem mee naar de barbecue van de buren!

Aantal personen: 15x smeren
Tijd: 10 minuten

Benodigdheden:

  • Keukenmixer / staafmixer 

Ingrediënten:

  • 240 gram ongezouten (plantaardige) boter
  • 1 eetlepel verse, geperste knoflook
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas (voor vegans laat je deze zitten)
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel fijngesneden knoflookbieslook
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden (of wat verse rozemarijn/tijm/oregano/salie/basilicum)
  • Halve theelepel gemalen peper
  • Kwart theelepel paprikapoeder

Zo maak je het:

  1. Mix alles door elkaar tot een zachte knoflookboter.
  2. Proef of je nog iets mist.
  3. Tadaaa!

Gegrilde groenten in lekkere marinade

Simpel en goed!

Tijd: 10 minuten

Benodigdheden:

  • Bakje of potje

Ingrediënten:

Vinaigrette

  • 85 ml citroensap
  • 85 ml van die lekkere olijfolie die je toen uit Italië hebt meegenomen of die je bij Fabio hebt gekocht
  • 2 tenen knoflook (meer is altijd goed)
  • Zeezout
  • Peper
  • Handje fijngesneden Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm, rozemarijn, salie, peterselie)
  • Halve tot 1 theelepel chilivlokken

Marinade:

  • Zeezout
  • Peper
  • 3 tenen knoflook (meer is altijd goed)
  • Handje peterselie

Zo maak je dit:

  • Mix alles door elkaar. 
  • Snij de groenten in plakken in de lengte.
  • Hussel de groenten met olijfolie (milde, niet extra vierge), zeezout, peper, 3 tenen knoflook en het handje peterselie. 
  • Meng ingrediënten van de vinaigrette en schud/mix het goed door elkaar.
  • Gril de groenten op de barbecue. 
  • Besprenkel de groenten flink met de vinaigrette en serveer.
  • Buon appetito!

Gevulde courgette met ricotta en salie

Voor een grote groep of het hele gezin koken? This is your recipe!

Aantal personen: 6 tot 8 personen (uitgaande van een mega courgette + afhankelijk van de grootte van de courgette)
Tijd: 45 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Kookpan
  • Koekenpan

Ingrediënten:

  • Een mega courgette (of andere grootte courgette)
  • Knoflookbieslook
  • 250 gram (vegan) ricotta
  • 1 ui
  • 400 gram cherrytomaatjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas 
  • 2 tenen knoflook (meer is altijd goed)
  • 1 citroen
  • 1 verse rode chili (of chilivlokken)
  • Verse blaadjes salie
  • Handje zwarte olijven
  • Rode wijnazijn
  • Basmatirijst 
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zeezout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de courgette en snij de courgette in de lengte door midden. Schraap met een lepel de binnenkant van de courgette leeg en leg dit apart. Je hebt nu twee 'boten' courgette.
  3. Zet een pan met rijst op. Let op: hou altijd met rijst aan: 2 delen rijst, 3 delen water.
  4. Snij de inhoud van de courgette in grove stukken, snij de ui in stukjes, snij de cherrytomaatjes door de helft, snij de knoflookbieslook klein, snij de knoflook klein (of pers), haal de pitjes uit de peper en snij de peper klein, en snij de olijven door de helft (zo nodig ontpitten).
  5. Bak in olijfolie de ui goudbruin, voeg daarna de inhoud van de courgette, cherrytomaatjes, knoflook, knoflookbieslook, peper en olijven toe. Knijp de helft van de citroen uit. Bak 5 minuten gaar en zet apart.
  6. Giet de rijst af en hussel de rijst samen met de ricotta door de gebakken groenten tot een geheel. Voeg olie, azijn, peper en zout toe om op smaak te brengen. 
  7. Vul de courgetteboten met de vulling en bedek de gevulde courgette met Parmezaanse kaas en top af met de blaadjes salie. 
  8. Bak de courgettes op de onderste trede van de oven 20 minuten gaar, totdat ze mooi goudbruin zijn. Serveer met een simpele salade met Oost-Indische kers bloemen en glas witte wijn!

Geïnspireerd door Jamie Oliver :)

juli, augustus & september

Zomer

Gevulde zapallito met couscous en feta

Een cadeautje op tafel!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: uurtje

Benodigdheden:

  • Ovenschaal
  • Oven
  • Koekenpan
  • Bakje
  • Kom

Ingrediënten:

  • 4 kleine zapallito's of 2 grote zapallito's 
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook (meer is altijd goed)
  • Grote hand snijbiet
  • 100 gram couscous
  • 1 blokje groentebouillon
  • Hand rozijnen (geweekt)
  • 100 gram (vegan) feta (gekruimeld)
  • Klein handje pijnboompitten (of zonnebloempitten - geroosterd)
  • 2 eetlepels zwarte olijven (grof gehakt)
  • Takjes tijm
  • Paar trostomaten
  • Olijfolie
  • Peper
  • (Zee)zout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snij de bovenkant van de zapallito's eraf (als een dekseltje) en hol de zapallito's uit met een lepel. 
  3. Snij de vulling grof en zet weg. 
  4. Vet de binnenkant van de zapallito's in met olijfolie en bestrooi met zeezout.
  5. Vet ook de ovenschaal in met olijfolie en plaats de zapallito's in de ovenschaal. Bak de zapallito's 30 minuten gaar, zodat ze nog wel stevig zijn, maar zacht genoeg om te eten. 
  6. Ondertussen fruit je de ui en knoflook in de koekenpan in wat olijfolie. Voeg daarna het vruchtvlees van de zapallito's toe en bak op hoog vuur, zodat het vocht eruit verdampt. Voeg daarna de snijbiet toe, en doe hetzelfde. Breng op smaak met tijm, peper en zout.
  7. Doe de couscous met de gekruimelde bouillon in een bakje en zet net onder water met gekookt water. Wacht 10 minuten totdat de couscous het water heeft opgenomen en roer dan alles door elkaar. 
  8. Doe daarna de feta, olijven, rozijnen, pijnboompitten, vruchtvlees met snijbiet, en de couscous in een kom en hussel alles door elkaar. 
  9. Vul de zapallito's en plaats het dekseltje er bovenop. Leg de trostomaten samen met de zapallito's en de ovenschaal en bak het in de oven voor 10 minuten, totdat de tomaten zacht zijn. 
  10. Buon apetito! 

Zachte courgette-knoflooksoep

De grote Wat-doe-ik-met-al-die-courgette-show!

Tijd: 50 minuten
Aantal personen: 4 personen

Benodigdheden:

  • Staafmixer
  • Kookpan
  • Maatbeker

Ingrediënten:

  • 5 dl dikke Griekse (vegan) yoghurt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 courgettes (of 1 dikke) in kleine bokjes
  • 5 takjes tijm, gerist en gehakt
  • 2 takjes oregano, gerist en gehakt
  • 1 komkommer, grof gesneden
  • 2 eetlepels citroensap of 3 dl waterkefir
  • 1 liter water
  • 1 klein rood pepertje, van zaad ontdaan en fijngesneden
  • Croutons 
  • Olijfolie

Hoe maak je dit:

  1. Fruit de ui en knoflook in een pan met olijfolie in een kookpan. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt. Voeg daarna de courgette en 3/4 van de tijm en oregano toe, plus de rode peper. Doe daarna de komkommer erbij.
  2. Hussel alles goed door elkaar en vul de pan met 1 liter water, inclusief het citroensap/kefir. 
  3. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 20 minuten zachtjes pruttelen. 
  4. Pureer alles met een staafmixer tot een mooie, gladde soep. Je kunt de soep met water aanvullen als je soep te dik vindt. Laat de soep nog 15 minuten pruttelen. 
  5. Serveer met 1/4 van de tijm en oregano, croutons, Griekse yoghurt en wat zout en peper. Buon appetito! 

Je kunt de soep ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. 

Recept van Mari Maris

Courgettekoekjes

Aantal: 20 koekjes
Tijd: Uurtje

Benodigdheden:

  • Zeef
  • Zwaar bord
  • Grote kom
  • Koekenpan
  • Ovenschaal
  • Oven

Ingrediënten:

  • 700 gram courgette, geraspt
  • 2 eitjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 5 takjes tijm, gerist en gehakt
  • Mespuntje gerookte pimentón (picante)
  • 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 60 gram bloem
  • Mespuntje bakpoeder
  • Zonnebloemolie

Hoe maak je dit:

  1. Doe de courgette in een zeef, doe er peper en zout over en meng door elkaar. 
  2. Zet er je allerzwaarste bord op, zodat er zoveel mogelijk vocht uit de courgette lekt. Laat voor 20 minuten uitlekken. Knijp daarna het laatste vocht eruit.
  3. Doe het ei, ui, knoflook, tijm en pimentón in een kom en klop alles door elkaar. Meng de Parmezaanse kaas, bloem, pakpoeder en courgette er doorheen. Laat dit even 5 minuutjes rusten.
  4. Verwarm de zonnebloemolie in de koekenpan en laat de pan heet worden, maar niet zo heet dat de olie gaat walmen.
  5. Schep een flinke lepel van het deeg in de pan en druk de koekjes plat met de achterkant van een lepel. Bak de koekjes aan elke kant in 4 minuten goudgeel.
  6. Leg de gebakken koekjes in een ovenschaal en plaats deze in de oven om de koekjes warm te houden. 
  7. Neem een koekje mee naar de tuin voor Anna en Fabio ;)

De koekjes zijn 3 tot 4 dagen houdbaar.

Recept van Mari Maris

Savooie-notensalade

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 45 minuten

Benodigdheden:

  • Mixer
  • Mooie, grote saladeschaal

Ingrediënten:

  • 50 gram hazelnoten, geroosterd
  • 50 gram pecannoten, geroosterd
  • Ongeveer 0,2 dl witte wijn
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Ongeveer 1/2 dl notenolie
  • 300 gram savooiekool
  • 100 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • Ongeveer 0,4 dl milde olijfolie
  • Citroensap

Hoe maak je dit?

  1. Mix de helft van de noten met de wijn, mosterd en knoflook. Pureer alles met de mixer. Voeg de notenolie toe en daarna de olijfolie. De marinade moet echt nootachtig smaken, maar niet te zwaar. Breng daarna op smaak met peper en zout en citroensap. 
  2. Meng de helft van de champignons door de dressing en laat dit een half uurtje marineren. 
  3. Snij de savooiekool in kwarten en daarna in reepjes. Hussel de andere helft van de champignons, de andere helft van de noten, de gemarineerde champignons en de savooiekool door elkaar tot een salade. 

De salade is een dag of twee houdbaar, de dressing zeker 5 dagen. 

Recept van Mari Maris

Witte kool met boterige pecannoten

Lekker en HEEL snel

Aantal personen: 4 personen
Tijd: Kort!

Benodigdheden:

  • Wokpan

Ingrediënten:

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 witte kool, in fijne reepjes
  • 4 handjes pecannoten, gebroken
  • Grof zeezout
  • Flinke klont (vegan) boter
  • Olijfolie

Hoe maak je dit:

  1. Bak de knoflook en kool in een klein beetje olijfolie. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt en de kool niet kleurt. Blijf de pan schudden. 
  2. Zet de pit na 3 tot 4 minuten lager, zodra de kool soepel begint te worden. 
  3. Voeg de boter, pecannoten, peper en zout toe en schud de pan nog even door. 
  4. Serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappels. 

Houdbaar voor ongeveer 3 dagen. 

Recept van Mari Maris

Flammkuchen met Chioggia-bietjes en tijm a la Ingrid

Gegarandeerd succes voor bij de borrel!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten:

  • 260 gram flammkuchendeeg
  • 150 gram geitenkaas, gebrokkeld
  • 250 gram crème fraîche
  • 4 takjes tijm, gerist en gehakt
  • 5 chioggiabietjes, in dunne plakjes geschaafd
  • 1 biologische citroen, geraspt
  • 1 eetlepel olijfolie met truffelaroma

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Leg het bakpapier op de bakplaat en rol de flammkuchen uit op het bakpapier.
  3. Meng de geitenkaas met de  crème fraîche, en smeer uit over het deeg.
  4. Verdeel de tijm over de crème fraîche met geitenkaas. 
  5. Bak de flammkuchen in 15 minuten gaar.
  6. Blancheer in de tussentijd de bietenplakjes 1 minuut in kokend water en spoel af onder koud water. 
  7. Meng de bietenplakjes met de citroenrasp en olijfolie en breng op smaak met peper en zout. 
  8. Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel de bietenplakjes over de flammkuchen.
  9. Gegarandeerd succes (ook bij vleeseters)!

Recept van onze abonnee Ingrid en een beetje van de Ap.

Courgette-limoencake

Hier kun je niet vanaf blijven...

Aantal personen: 12 personen
Tijd: Uurtje

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal / cakevorm
  • Ovenrek
  • (Staaf)mixer
  • Rasp
  • Kom
  • Folie
  • Satéprikker

Ingrediënten:

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml zonnebloemolie of andere plantaardige olie
  • 4 eieren (liefst van de boer)
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • Half theelepeltje bakpoeder
  • 75 gram pistachenootjes, gemalen
  • Een medium courgette (175 gram), geraspt
  • 2 limoenen, geraspte schil en sap

Voor de glazuurlaag:

  • 275 gram zuivelspread (soft cheese)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 limoen, geraspte schil en sap
  • 25 gram pistachenootjes, grof gehakt

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in met olie of leg er een bakpapier in. 
  2. Mix de suiker, olie en eieren in de kom. Voeg het meel, de bakpoeder en gemalen pistachenootjes erbij. 
  3. Knijp de geraspte courgette uit totdat er geen druppel water meer uitkomt. Zo droog mogelijk! Voeg de courgette ook toe, samen met de rasp van de limoenschil en de helft van het limoensap. Mix alles goed door elkaar.
  4. Giet het geheel in de cakevorm en bak voor 40-50 minuten gaar. Check tussendoor, na een half uurtje, of de cake niet te donkerbruin wordt. Je kunt er anders een aluminiumfolie overheen leggen. Als je er met de satéprikker inprikt en deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake voor minstens 20 minuten afkoelen. Daarna haal je de cake uit de vorm en leg je de cake op het ovenrek. Prik er aan de bovenkant met je satéprikker gaatjes in en giet de rest van het limoensap in de gaatjes. Laat de cake daarna volledig afkoelen. 
  5. Mix ondertussen de zuivelspread, poedersuiker en het limoensap door elkaar. Als de cake helemaal is afgekoeld smeer je de frosting (glazuurlaag) over de cake. Versier de cake met de grof gehakte pistachenootjes en de rasp van de limoenschil. 

Bewaren

In de vriezer kun je de cake zonder glazuurlaag tot een maand bewaren. Je kunt de cake voor 3 dagen in een plastic bakje in de koelkast bewaren. Het komt alleen weinig voor dat deze cake na 3 dagen nog bestaat...

Geïnspireerd door onze abonnee Ingrid en door BBC Good Food

Pasta met superverse tomatensaus

Verse tomatensaus van ingrediënten uit de tuin. Waan je in Italië!

Aantal personen: 8 porties
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Koekenpan
  • Kookpan

Ingrediënten:

  • Flinke hand verse basilicum, geplukt en grofgehakt 
  • Basilicumstelen, fijngehakt 
  • 1 middelgrote ui, gepeld en fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 kg rijpe tomaten (of 2 blikken gepelde tomaten van 400 gr), in partjes
  • Olijfolie om te bakken
  • Olijfolie die je ooit uit Italië hebt meegenomen (extra vierge)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 480 gram volkoren pasta
  • 15 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • De kleinste basilicumblaadjes voor garnering
  • Zeezout
  • Peper

Hoe maak je dit:

  1. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui totdat de ui zacht en lichtbruin wordt. 
  2. Voeg de knoflook en basilicumstelen toe en bak ze een paar minuutjes mee. 
  3. Doe daarna de tomaten en de balsamicoazijn erbij en breng op smaak met zeezout. 
  4. Roer daarna de basilicumblaadjes er doorheen en laat 10 minuten pruttelen.
  5. Breng een grote kookpan met water aan de kook en doe er lekker veel zout in. Als het water goed kookt doe je de pasta in het water. Kook de pasta 'al dente' zoals op de verpakking van je pasta staat. Let op!! Bewaar tijdens het afgieten een kopje kookwater. 
  6. Voeg het kopje kookwater toe aan de tomatensaus. 
  7. Schep de pasta door de tomatensaus heen.
  8. Serveer de pasta eerst met die lekkere olijfolie uit Italië en bestrooi daarna de Parmezaanse kaas en de kleine basilicumblaadjes er overheen. Laat mensen zelf extra peper en/of zout toevoegen. 
  9. Buon appetito! 

Recept is geïnspireerd door Jamie Oliver - geheid succes.

Aardappelsalade met bonenkruid en postelein

Een zomerse, vullende salade!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 1,5 uur

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Spuitzakje of bakpapier (om een cornetje van te maken)
  • Je mooiste borden

Ingrediënten:

  • 500 gram aardappels, in even grote blokjes
  • 3 takjes bonenkruid, gerist en gehakt
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel honing
  • 2 à 3 theelepels citroensap
  • 2 handjes postelein (of veldsla)
  • 2 eetlepels (bio of vegan) crème fraîche
  • Gerookt zeezout of gerookte pimentón
  • Zeezout
  • Peper
  • Olijfolie om te bakken
  • Olijfolie die je toen een keer uit Italië hebt meegenomen (extra vierge)

Hoe maak je dit:

  1. Breng een ruime kookpan water aan de kook, voeg zout toe en kook de aardappels net gaar (al dente). Als je er met een vork in prikt moet het enige weerstand bieden. Te hard is niet lekker en te zacht wordt een prutje. Giet de aardappels af en laat ze goed afkoelen. 
  2. Ze de pan weer terug op het vuur en doe er een flinke scheut olijfolie (om mee te bakken uiteraard) bij. Wees nooit gering met olijfolie! Voeg de kruiden toe en laat het een paar minuten zachtjes trekken. Voeg dan de knoflook toe en doe het vuur of elektriciteit uit. 
  3. Doe de aardappeltjes erbij en meng met de honing, citroensap en peper en het gerookte zout of gerookte pimentón. Voeg wat extra van die lekkere olijfolie uit Italië toe. Hou de aardappels in tact en zorg ervoor dat ze mooi glimmen maar niet druipen van het vet. Laat het geheel 1 uur marineren (of langer, maar zet dan in de koelkast). 
  4. Hou 4 plukjes postelein (of veldsla) apart en roer de rest vlakvoor het serveren door de salade. 
  5. Maak de borden mooi op met de salade en doe de  crème fraîche in de spuitzak of in je zelfgemaakte cornetje. Oefen even op je snijplank en versier dan de salade met de crème fraîche. Maak de borden af met een blaadje postelein (of veldsla). 

Houdbaarheid: 3 dagen in de koelkast. De restjes kun je ook lekker opbakken.

Dit recept is gebaseerd op het recept van Mari Maris.

Falafel uit de koekenpan

Altijd een winnaar.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: Uurtje

Benodigdheden:

  • Keukenmachine 
  • Keukenpapier
  • Koekenpan

Ingrediënten:

  • 1 pot kikkererwten, uitlekgewicht 220 gram
  • Bos peterselie, grofgehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 2 theelepels komijn, gemalen
  • 1 theelepel zout
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • Peper, gemalen
  • 1 theelepel pul biber of een halve theelepel cayennepeper
    Pul biber wordt vaak gebruikt in de Midden-Oosterse keuken en is grof gemalen Aleppopepers met een milde smaak.
  • Halve theelepel baksoda
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels bloem
  • Zonnebloemolie, om te bakken

Voor in het broodje:

  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 12 cherrytomaatjes, in vieren, of 4 grote tomaten, in blokjes
  • 4 handjes sla

Voor het sausje:

  • 3 eetlepels (plantaardige) yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • Verse munt, grof gesneden
  • Peper
  • Zeezout

Hoe maak je dit:

  1. Giet de kikkererwten af en spoel goed om met water. Dep ze droog met een theedoek of keukenpapier. 
  2. Voeg de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Ik gebruik zelf een staafmixer, maar daardoor wordt het vaak te fijn gemalen. Als het geheel nog een beetje grof is, valt de falafel minder snel uit elkaar in de pan. Mocht het nog te nat zijn, dan kun je er wat bloem aan toevoegen. 
  3. Maak balletjes ter grootte van een pingpongbal en druk ze een beetje plat.
  4. Verwarm de koekenpan flink met een laagje zonnebloemolie (ongeveer 2 cm). Test de hitte met een stukje brood. Als het brood bruist en mooi goudbruin kleurt, dan ben je ready to go. 
  5. Leg de helft van de falafelballetjes (ofwel: falafelburgers) in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin en knapperig. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit met de andere helft. 
  6. Bak de pitabroodjes volgens de verpakking af. 
  7. Ondertussen meng je de yoghurt, citroensap, munt, peper en zout met elkaar als sausje.
  8. Vul de pitabroodjes met sla, tomaat, falafel en het sausje.
  9. Lekker!!

Tomatillo salsa met tortillachips

Goed bij de borrel!

Aantal personen: genoeg voor 4 personen die dippen met tortillachips!
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Staafmixer / blender
  • Koekenpan
  • Leuk bakje

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie (om mee te bakken)
  • 600 gram tomatillos, in halfjes of kwartjes
  • 1 kleine rode ui, grof gesneden
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 jalapeño chili, gehalveerd
  • 50 gram verse koriander
  • 2 limoenen, geperst
  • Zeezout
  • Tortillachips 

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de olie in de koekenpan en voeg de tomatillos toe met een snufje zeezout. Doe een deksel op de pan en laat ze lekker sudderen voor 15 tot 20 minuten op middelmatig vuur (of elektriciteit). 
  2. Laat de tomaten afkoelen in een bakje.
  3. Doe de ui, knoflook, jalapeño, koriander en limoensap in een blender of mix met je staafmixer, en mix kort zodat wel alles door elkaar zit, maar niet alles platgepureerd is. Er mogen dus nog grove stukjes inzitten. Doe dan de tomatillos erbij en mix totdat alles weer door elkaar zit, maar je wel nog een 'chunky' salsa overhoudt. Breng op smaak met zeezout. 
  4. Serveer in een leuk bakje met tortillachips en dip erop los! 

Geïnspireerd door BBC Good Food.

oktober & november

Herfst

Vegan shepherd's pie

Perfect herfstrecept om te koken voor vrienden en familie!

Aantal personen: 8 personen
Tijd: 1,5 uur

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Kookpan
  • Koekenpan (groot - wok werkt ook goed)

Ingrediënten:

  • 600 gram Maris Piper aardappel
  • 600 gram zoete aardappel
  • 40 gram plantaardige boter (of echte boter als je niet vegan eet), in klonten
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 wortels, in plakjes
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 stengels selderij (of 9 stengels als je de selderij uit je pakket gebruikt), in reepjes
  • 1 eetlepel korianderzaadjes, platgedrukt
  • Olijfolie
  • 350 gram kastanjechampignons, in plakjes of kwartjes
  • 12 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Vegan rode wijn (of normale als je niet vegan eet)
  • 100 ml groentebouillon
  • 400 gram linzen (1 blik)
  • 400 gram kikkererwten (1 blik)
  • 5 takjes verse, platte peterselie, grofgehakt
  • 2 takjes verse rozemarijn, fijngehakt
  • 1 biologische citroen, geraspte schil
  • 30 gram volkoren beschuitkruimels

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was en snij alle aardappels in stukjes van 2 centimeter. Doe de Maris Pipers in een kookpan met koud, zout water. Breng aan de kook en laat dan 10 tot 15 minuten zacht koken totdat ze zacht zijn. Voeg de zoete aardappel na 5 minuten ook toe aan de pan.
  3. Giet de aardappels af en laat even droogstomen. Doe vervolgens de margarine bij de aardappels en mix met je staafmixer fijn totdat alles soepel en zacht is zoals een aardappelpuree. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Zet je koekenpan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Doe de selderij, ui, wortel, 2 tenen knoflook (hou er dus 1 apart!), gestampte korianderzaadjes en tijm in de pan en bak het geheel ongeveer 10 minuten, totdat alles gaar is. 
  5. Voeg dan de zongedroogde tomaatjes, kastanjechampignons, balsamicoazijn en 2 eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaatjes toe in de koekenpan. Laat alles weer 10 minuten sudderen.
  6. Doe daarna een flinke scheut van de rode wijn erbij en zet het vuur hoger zodat al het vocht weg bubbelt. Voeg ook de bouillon toe met de linzen en kikkererwten (inclusief sap). Laat alles weer 10 minuten bubbelen totdat het geheel steviger is geworden met weinig vocht. 
  7. Als laatste voeg je de peterselieblaadjes erbij en breng je het op smaak met peper en zout. 
  8. Doe alles in een ovenschaal en smeer de aardappelpuree er overheen. 
  9. Vervolgens doe je de fijngehakte knoflookteen, met de fijngehakte rozemarijn, de beschuitkruimels en geraspte schil van de citroen in een bakje. Voeg daar 1 eetlepel olijfolie bij en mix door elkaar. Dek de aardappelpuree af met de mix van beschuitkruimels.
  10. Doe de pie in de oven voor 10 minuten en sluit af met 2 - 3 minuten onder de gril zodat ze beschuitkruimels goudbruin kleuren.
  11. Je kunt het nog serveren met een frisse salade. 
  12. Buon appetito! 

Recept van Jamie Oliver.

Hete stamppot á la Sascha

Herfstig en heet!

Aantal personen: 2 personen
Tijd: 45 minuten

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Stamper

Ingrediënten:

  • 500 gram aardappels, in blokjes van 2 cm
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram tofu of oesterzwammen, grof gehakt
  • 250 gram pompoen (of wortel)
  • 2 eetlepels (zelfgemaakte) tomatensaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel honing (optioneel)
  • 2 theelepels sambal
  • 2 eetlepels pindakaas (100% pinda's)
  • Paar blaadjes peterselie
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Hoe maak je dit:

  1. Zet een kookpan met koud, zout water op het vuur. Doe de aardappels in de pan en breng aan de kook. Kook de aardappels en pompoen totdat ze zacht en gaar zijn. Giet alles af en laat het droogstomen. 
  2. Zet de koekenpan op het vuur en fruit de oesterzwammen of tofu, ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie. Draai het vuur laag.
  3. Meng de pindakaas, sambal, honing, sojasaus en tomatensaus en breng op smaak met peper en zout. Doe er een scheutje water bij als de saus te vast is. 
  4. Met de pindakaassaus met de oesterzwammen of tofu in de koekenpan, en roer alles goed door elkaar. 
  5. Serveer de gestampte aardappels met de oesterzwammen of tofu er bovenop en maak af met een paar blaadjes peterselie.
  6. Eetsmakelijk!

Dit recept is afkomstig van onze abonnee Sascha! 

Gevulde pompoen met rijst, cranberries en pistache

Een herfstcadeau.

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 1,5 uur

Benodigdheden:

  • Oven
  • Koekenpan
  • Vijzel
  • Aluminiumfolie
  • Ovenschaal of bakplaat
  • Rasp

Ingrediënten:

  • 1 pompoen (van ongeveer 1 kilo)
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • Olijfolie
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • Kleine hand zwarte olijven, ontpit en grofgehakt
  • 2 takjes rozemarijn, geritst en fijngehakt
  • 1 gedroogde chili (of chilivlokken)
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 50 gram basmatirijst, gewassen en uitgelekt
  • 75 gram gedroogde cranberries
  • 50 gram pistachenootjes, gepeld
  • 1 biologische mandarijn, geraspte schil
  • 200 ml biologische groentebouillon

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  2. Snij de deksel van de pompoen eraf en bewaar. Haal met een lepel de inhoud met zaden uit de pompoen en bewaar. Hol de pompoen nog iets meer uit zodat je een laagje pompoenvlees hebt en snij deze fijn, samen met één van de knoflooktenen.
  3. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en voeg het pompoenvlees met knoflook, ui, olijven en de helft van de rozemarijn toe. Bak voor ongeveer 10 minuten, totdat het pompoenvlees zacht is geworden.
  4. Doe ondertussen de andere teen knoflook en de andere helft van de rozemarijn in een vijzel en stamp het fijn. Voeg de chili, snuf zeezout, peper, nootmuskaat en kaneel toe en stamp alles fijn totdat je een soort pasta overhoudt. Doe er nog een scheut olijfolie bij zodat het een soepel geheel wordt en smeer vervolgens de mix aan de binnenkant van de uitgeholde pompoen. 
  5. Breng het pompoenvleesmengsel om smaak met peper en zout, en voeg dan de rijst (ongekookt), cranberries, pistachenootjes en mandarijnschil toe met een snufje kaneel en nootmuskaat.
  6. Mix alles door elkaar en voeg dan de bouillon toe. Breng het aan de kook en laat koken voor 3 minuten. Niet langer, anders wordt de rijst later te zacht.
  7. Scheur een groot stuk aluminiumfolie af die groot genoeg is om de pompoen dubbel in te wikkelen. Doe het rijstmengsel in de pompoen en sluit de pompoen af met de deksel van de pompoen. Smeer de pompoen in met olijfolie. Wikkel daarna het aluminiumfolie 2 keer om de pompoen. 
  8. Zet de pompoen voor ongeveer een uur in de oven. De pompoen is klaar als je er als boter met een mes in kan prikken. 
  9. Wikkel het aluminiumfolie er pas af aan tafel en pak het uit als een cadeautje! Je kunt de pompoen in dikke parten snijden.
  10. Stuur ons een foto!

Recept van Jamie Oliver.

Geroosterde pompoen met paddenstoelen en tamme kastanjes

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Koekenpan
  • Braadpan

Ingrediënten:

  • 500 gram pompoen, in plakken van 2-3 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 tak za'atar blad (of een theelepel za'atar mix uit de supermarkt)
  • 1 medium ui, fijngesneden
  • 6 paddenstoelen, in kwarten of door de helft
  • 1/2 theelepel piment
  • 1/2 theelepel peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 75 ml rode wijn
  • 5 tamme kastanjes, gepeld en geroosterd
  • Snuf zout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de koekenpan met olijfolie en rooster de pompoenplakken samen met de za'atar, zodat ze aan beide kanten wat bruin kleuren. 
  2. Verwarm de braadpan en fruit de ui in olijfolie. Voeg de paddenstoelen toe en braad mee met de ui. Voeg dan ook de piment, laurierblaadjes en peper toe. 
  3. Voeg daarna de wijn en tamme kastanjes toe, met een scheutje water. 
  4. Als laatste leg je de geroosterde pompoen in de saus en breng je het geheel op smaak met een snuf zout. 
  5. Doe de deksel op de braadpan, zet het vuur zacht en laat het pruttelen voor ongeveer 15 minuten, totdat de pompoen zacht is. 
  6. Buon appetito! 

Tamme kastanjes 
Wist je dat je tamme kastanjes gewoon kunt vinden in het bos? Verwar ze niet met wilde kastanjes. Wilde kastanjes zijn ronder en dikker dan de tamme kastanjes. Tamme kastanjes zijn aan een kant plat en herken je ook aan een klein pluimpje. Ze zitten in een heel erg stekelige bolster, die je liever niet met je blote handen oppakt... ze zitten ook vaak met een stuk of 3 in één bolster. De wilde kastanje zit vaak in z'n eentje in een bolster, waarvan de stekels veel stomper zijn en niet pijnlijk om vast te pakken. Ook de bladeren van de tamme kastanje zijn anders dan die van de wilde kastanje. Die van de wilde kastanje lijken op een hand en zitten met 5 aan een steel. Een tamme kastanje heeft enkele bladeren, die spits en veernervig zijn. Veel plezier in het bos!

Bush delicata pompoen met knoflook en Parmezaanse kaas

Snel en héél erg lekker!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Rasp

Ingrediënten:

  • 1 Bush Delicata pompoen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • Snuf zeezout
  • Peper

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm de oven op 220 graden. 
  2. Snij de pompoen in de lengte door midden en haal het vruchtvlees eruit. Sommige mensen bewaren het, maar ik vind de pitten toch altijd taai in het gerecht als ik ze meebak. Gooi het dus bij de compost. Snij plakken van 2 cm. 
  3. Doe de olijfolie en geperste knoflook in een bakje en roer door elkaar.
  4. Giet de helft van de olijfolie met knoflook in de ovenschaal en smeer goed uit.
  5. Verspreid bijna alle Parmezaanse kaas over de olijfolie met knoflook in de ovenschaal, behalve 2 eetlepels. 
  6. Leg de pompoen op de Parmezaanse kaas en sprenkel de rest van de olijfolie met knoflook er overheen, net als de 2 overgebleven eetlepels kaas. 
  7. Bak voor 20 tot 30 minuten in de oven, totdat de pompoen goudbruin en zacht is geworden. 
  8. Je weet niet wat je proeft... Geniet ervan!

Romige Raapstelen Risotto

Herfst! Kaas! Lekker!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: uurtje

Benodigdheden:

  • Pan met zware bodem
  • Oven
  • Ovenschaal

Ingrediënten:

  • 8 dl à 1 liter bier (of groentebouillon)
  • 350 gram risotto
  • 80 gram Franse Morbierkaas
  • Grote bos raapstelen (zo vers mogelijk), fijngesneden
  • 60 gram extra belegen kaas, geraspt
  • 3 eetlepels mascarpone of crème fraîche
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 uien, gesnipperd
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je dit:

  1. Verwarm je pan met zware bodem met een flinke scheut olijfolie. Fruit de ui totdat deze glazig is en bak dan de knoflook en risotto mee. Schep alles om, zodat alles glanst.
  2. Voeg dan het bier (of bouillon toe) totdat de risotto een centimeter onderstaat. Breng aan de kook en draai dan het vuur lager. Laat pruttelen voor 20 minuten.
  3. Roer af en toe los, zodat de risotto niet aan de bodem gaat plakken. Voeg zo nodig meer bier of bouillon toe. 
  4. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
  5. Draai het vuur uit en voeg de mascarpone of  crème fraîche toe. Roer alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout. 
  6. Meng de gesneden raapstelen door de risotto. 
  7. Schep alles in de ovenschaal en dek af met de Morbierkaas en extra belegen kaas. 
  8. Schuif de schaal in de oven en bak totdat de kaas goudbruin kleurt (gratineren). 
  9. Geniet ervan!

Dit recept is van Mari Maris (tip!).

Pompoencurry met naanbrood

Comfort food!

Aantal personen: 4 personen
Tijd: 1 uur en 10 minuten

Benodigdheden:

  • Braadpan
  • Kookpan
  • Koekenpan
  • Deegroller

Ingrediënten:

Curry

  • 1 pompoen, in blokjes van 3cm
  • Gember (4cm), fijngesneden
  • 4 sjolotjes of 1 medium ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 rode peper, fijngesneden, of 1 theelepel pepervlokken
  • Goeie hand verse koriander (of peterselie voor wie niet van koriander houdt)
  • Kokosolie (olijfolie werkt ook goed)
  • 1 theelepel mosterdzaadjes, geplet
  • 20 kerrieblaadjes (of 3 laurierblaadjes)
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 blikken kokosmelk light
  • 2 blikken kikkererwten
  • 300 gram volkoren rijst

Naanbrood

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram (plantaardige) yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • Goeie hand peterselie, fijngesneden
  • Zeezout

Hoe maak je dit:

Curry

  1. Snij alles en scheidt de koriander- of peterselieblaadjes van de stengels. Snij de steeltjes fijn en leg de blaadjes apart.
  2. Verwarm de braadpan met een goeie scheut kokosolie. Doe de gember, knoflook, rode peper en ui in de pan en bak goudbruin. 
  3. Doe daarna de mosterdzaadjes, kerrieblaadjes en koriandersteeltjes erbij totdat de kerrieblaadjes crispy worden. 
  4. Doe dan de kurkuma, tomatenblokjes en kokosmelk in de pan. Breng dat aan de kook en voeg daarna de kikkererwten erbij. 
  5. Laat dit sudderen voor drie kwartier met de deksel op de pan. Check tussendoor wel of het niet te droog wordt en voeg zo nodig wat water toe. 
  6. Haal na drie kwartier de deksel van de pan en laat het nog 15 minuten sudderen totdat de curry dik genoeg is. 
  7. Ondertussen maak je het naanbrood en kook je de rijst gaar. 
  8. Serveer met de korianderblaadjes on top, samen met de rijst en het naanbrood. 
  9. Buon appetito! 

Naanbrood

  1. Voeg alle ingrediënten samen en kneed alles goed, zodat je een soepel deeg krijgt.
  2. Verdeel het deeg in 4 bolletjes.
  3. Verwarm een koekenpan.
  4. Rol één van de bolletjes plat en leg het in de pan. Bak het deeg gaar voor 2 minuten per kant.
  5. Herhaal dit voor de andere bolletjes. 

Rijst

  1. De perfecte verhouding rijst en water is 2 delen rijst en 3 delen water. Ik weeg daarom altijd de rijst af in glaasjes, zodat ik weet hoeveel glaasjes 300 gram rijst is. Het hangt af van de grootte van je glaasje, maar stel dat je 4 glaasjes rijst in de pan doet, dan doe je er 6 glaasjes water bij. 
  2. Kook gaar zoals op de verpakking staat. 

 Geïnspireerd door Jamie Oliver.

Learn to love your leftovers

Sambal Goreng

Heb je wat kool of boontjes over? Dit is een geheid succes!

Aantal personen: 4 personen (Grote eters? Maak dan iets meer!)
Tijd: 30 minuten

Benodigdheden:

  • Kom
  • Wokpan
  • Kookpan
  • Rasp

Ingrediënten:

  • 250 gram bloemkool, broccoli, savooiekool, spitskool, witte kool, spuitjes of boontjes (wat je maar over hebt!)
  • 3 eetlepels ui
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel laos, geraspt
  • 1 theelepel Javaanse suiker
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout
  • Beetje santen (kokoscrème, wordt verkocht in de toko als blok - gebruik 1/8 blok)
  • 1 spriet sereh (citroengras)
  • 1 salamblaadje 
  • 300 gram rijst

Hoe maak je dit:

  1. Zet de rijst alvast op en houd 2 delen rijst en 3 delen water aan. Als er putjes in de rijst verschijnen roer je de rijst om. Is het water verdwenen? Zet het vuur dan zo zacht mogelijk met de deksel erop.
  2. Was je (restje) kool of boontjes goed en snij de kool in kleine stukjes of de boontjes door de helft.
  3. Wrijf de ui, knoflook, sambal, laos, suiker en een snuf zout met een lepel in een kom tot een mengsel. 
  4. Zet de wokpan op het vuur. Let op! Wordt jouw kookplaat niet heel erg heet? Laat je pan dan even heet worden en doe er een flinke scheut zonnebloemolie in.
  5. Doe het mengsel in de pan het fruit tot de ui wat geen kleurt. 
  6. Doe daarna de kool of boontjes erbij en wok tot de kool slap is. 
  7. Voeg daarna de santen toe, de sereh en de salam toe. Als het geheel droog is voeg je er een scheutje water bij. 
  8. Laat het gerecht pruttelen totdat de olie uit de santen komt (ongeveer 5 à 6 minuten), maar de kool of boontjes moeten wel knapperig blijven en niet helemaal gaar worden.
  9. Haal bij serveren de blaadjes salam en de sereh uit de pan.

Tip!

  • Bewaar je sereh, salam en laos in de vriezer. Dat blijft eindeloos goed en je kunt de sereh en laos gemakkelijk raspen.